19 Şubat 2025 12:23
/
Güncelleme: 13:15

Aydınlı üretici: Dışarıdan ithal marul getirilmesi bizi bitirdi

Marul üretiminde yaşadığı zorlukları anlatan üreticiler, “Dışarıdan ithal marul getirilmesi bizi bitirdi. Bizler nereye kadar dayanacağız?” diye tepki gösterdi.

Aydınlı üretici: Dışarıdan ithal marul getirilmesi bizi bitirdi

Fotoğraf: ANKA

Aydın'ın Sultanhisar ilçesi Atça Mahallesi'nde bir üretici, “Biz bu marulu satamıyoruz, ne yapsak olmuyor. Marul tarlada duruyor. Dışarıdan ithal marul getirilmesi bizi bitirdi” dedi.

Marul üretiminde yaşadığı zorlukları anlatan Metin Kızıltepe, mazot, gübre, işçilik maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, sulamanın bile saatine 250 lira para ödediğini ve diğer girdi maliyetleri ile birlikte yükselen fiyatlar karşısında zorluklar içerisinde kaldığını söyledi. Kızıltepe, şöyle konuştu: “Marulumuz tarlada duruyor. Marulu almaya gelenler 3 lira, 5 lira fiyat veriyorlar. Ben buraya 6 bin 500 tane marul diktim. Fidanın tanesi 2 liradan sadece 13 bin lira marul fidanına para verdim. Görüldüğü gibi, serası, demiri, işçiliği, örtünün altındaki damlaması dahi çok pahalı; bunun bir topu 4 bin lira. Gübrenin, şeker gübresinin bir çuvalı 500 ile 600 lira arasında. Üre gübresinin bir torbası bin lira. Bu marulun dikilişi, damlaması var. Traktörle aralarını açmak bile maliyetli. Artık bu marulun otunu bile aldıramıyoruz. Biz bu marulu satamıyoruz, ne yapsak olmuyor. Marul tarlada duruyor.”

"Nereye kadar dayanacağız?"

“Dışarıdan ithal marul getirilmesi bizi bitirdi” diyerek tepki gösteren Kızıltepe, “Bizler nereye kadar dayanacağız? Bizim de para kazanmamız lazım, çoluk çocuğumuzun rızkını kazanmak için. İthal marul getirip satıyorsunuz. Bunun bir maliyeti var; ithal marul nasıl bu kadar ucuz olabiliyor? Bizim bu bölgede marulun fidanının alış maliyeti 2 lira. Ben bu marulu 4 liraya, 5 liraya nasıl satayım? Ben bu marula ilacını, gübresini, işçiliğini koymayayım mı?​” dedi.

"Çocuklarımızın cebine harçlık koymayalım mı?"

“Okula giden çocuklarımızın cebine harçlık koymayalım mı?​” diyen Kızıltepe, “Her şeyin maliyeti olduğu gibi burada tarladaki naylonun maliyeti bile var. Naylonla bitmiyor; buradaki tek bir demirin maliyeti 330 lira. Burada şu anda 350 kiloya yakın naylon var. Bununla birlikte burada 60 tane demir var. Kullanılan damlama tek yıllık. Buraya kullandığımız ana borunun sulama maliyeti bir tanesi 220 lira. Bu da 2 bin 200 lira sadece boru maliyeti. 4 bin liraya yakın damlama parası var. Artık devlet elini bir atsın çiftçilere. Daha ne kadar haykıracak bu çiftçiler?​” diye ifade etti. (ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
21 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et